1. Masalah: Percikan sanga
Dalam proses kimpalan laser, bahan cair akan terpercik ke mana-mana dan melekat pada permukaan bahan, menyebabkan zarah logam muncul di permukaan dan menjejaskan keindahan produk.
Punca masalah: percikan mungkin disebabkan oleh kuasa berlebihan yang mengakibatkan pencairan terlalu cepat, tetapi juga kerana permukaan bahan tidak bersih atau gasnya terlalu kuat.
Penyelesaian: 1, pelarasan kuasa yang sesuai; 2, beri perhatian kepada pembersihan permukaan bahan; 3, kurangkan tekanan gas.
2. Masalah: Jahitan kimpalan terlalu tinggi
Kimpalan akan mendapati bahawa jahitan kimpalan jauh lebih tinggi daripada paras konvensional, mengakibatkan jahitan kimpalan yang gemuk, yang kelihatan sangat tidak menarik.
Sebab masalahnya: kelajuan suapan dawai terlalu pantas, atau kelajuan kimpalan terlalu perlahan.
Penyelesaian: 1. Kurangkan kelajuan suapan wayar dalam sistem kawalan; 2. Tingkatkan kelajuan kimpalan.
3. Masalah: Ofset kimpalan
Kimpalan tanpa pemejalan pada sambungan struktur dan kedudukan yang tidak tepat boleh mengakibatkan kegagalan kimpalan sepenuhnya.
Punca masalah: kedudukan yang tidak tepat semasa kimpalan; kedudukan suapan dawai dan penyinaran laser yang tidak konsisten.
Penyelesaian: 1. Laraskan ofset laser dan sudut ayunan pada papan; 2. Periksa sambungan antara pengumpan wayar dan kepala laser untuk sisihan.
4. Masalah: Warna kimpalan terlalu gelap
Apabila mengimpal keluli tahan karat, aloi aluminium dan bahan lain, warna kimpalan yang terlalu gelap akan menjadikan kimpalan dan permukaan bahan menghasilkan kontras yang kuat, yang sangat menjejaskan keindahannya.
Sebab masalahnya: kuasa laser terlalu kecil mengakibatkan pembakaran yang tidak mencukupi, atau kelajuan kimpalan terlalu pantas.
Penyelesaian: 1. laraskan kuasa laser; 2. laraskan kelajuan kimpalan.
5. Masalah: Acuan kimpalan sudut yang tidak sekata
Apabila mengimpal sudut dalam dan luar, sudut-sudutnya tidak dilaraskan mengikut kelajuan atau postur, yang boleh menyebabkan kimpalan yang tidak sekata di sudut-sudutnya, seterusnya menjejaskan kekuatan kimpalan dan keindahan kimpalan.
Punca masalah: postur kimpalan yang menyusahkan.
Penyelesaian: Laraskan ofset fokus dalam sistem kawalan laser supaya kepala laser pegang tangan boleh menjalankan operasi kimpalan secara mengiring.
6. Masalah: lekukan jahitan kimpalan
Kemek pada sambungan kimpalan akan menyebabkan kekuatan kimpalan yang tidak mencukupi dan produk yang tidak berkualiti.
Punca masalah: Kuasa laser terlalu besar atau fokus laser ditetapkan dengan salah, menyebabkan kolam leburan terlalu dalam dan bahan menjadi terlalu leburan, yang seterusnya menyebabkan kemurungan jahitan kimpal.
Penyelesaian: 1. Laraskan kuasa laser; 2. Laraskan fokus laser.
7. Masalah: ketebalan kimpalan tidak seragam
Jahitan kimpalan kadangkala terlalu besar, kadangkala terlalu kecil, atau kadangkala normal.
Punca masalah: suapan cahaya atau wayar bukan satu masalah.
Penyelesaian: Periksa kestabilan pengumpan laser dan wayar, termasuk voltan bekalan kuasa, sistem penyejukan, sistem kawalan, wayar pembumian, dll.
8. Masalah: Tepi menggigit
Tepi gigitan merujuk kepada kimpalan dan bahan yang tidak digabungkan dengan baik, beveling dan keadaan lain, sekali gus menjejaskan kualiti kimpalan.
Punca masalah: kelajuan kimpalan terlalu pantas, mengakibatkan kolam leburan tidak diagihkan secara sama rata pada kedua-dua belah bahan, atau jurang bahan besar, bahan pengisi tidak mencukupi.
Penyelesaian: 1. Laraskan kuasa dan kelajuan laser mengikut kekuatan bahan dan saiz jahitan kimpalan; 2. Jalankan kerja pengisian atau pembaikan kemudian.
Maven Laser Automation Co.,Ltd. (pendek kata Maven laser) ialah pengeluar terkemuka bagi sistem laser dan penyelesaian automasi profesional, yang terletak di Shenzhen, China, ditubuhkan pada tahun 2008. Produk profesional kami ialah: mesin pembersihan laser, mesin kimpalan laser, mesin kimpalan robot dan mesin kimpalan platform, jika anda mempunyai sebarang soalan profesional, sila hubungi kami.
Masa siaran: 18 Nov-2022








